Eet je gezond en niet met frikandellen of angst…
|
- Verstijving van spieren:spieren kunnen bij angst gespannen aanvoelen. Deze spanning moet ervoor zorgen dat u paraat staat en dus sneller kunt reageren. Helaas kan het ook tegenwerken, doordat het lichaam volledig kan verstijven. Daarnaast kan deze spanning kan ook leiden tot hoofdpijn of migraine.
- Dichtknijpende keel: er ontstaan krampen in de keelspieren en dit resulteert in een dichte, droge keel. Hierdoor produceert u misschien een hoog stemmetje in een onverwachte, angstige situatie.
- Hyperventilatie: in een angstige situatie kunt u last krijgen van versnelde ademhaling of kortademigheid. U gaat onregelmatig ademen, waardoor u te weinig zuurstof binnenkrijgt, met hyperventilatie als gevolg.
- Misselijkheid: voor u op examen ging of een presentatie moest geven, heeft u het misschien wel eens gevoeld: misselijkheid, zo erg dat u wel zou kunnen overgeven. Veel mensen krijgen door zenuwen en angst last van misselijkheid.
- Angstzweet:bij een angstige situatie gaan mensen overmatig zweten. Dit kan neutraal ruiken, maar echte "angstzweet" kan ook een vervelende geur hebben. Het overmatig zweten wordt veroorzaakt door een hogere bloeddoorstroming.
- Hartproblemen:mensen met chronische angst hebben mogelijk meer kans op hartproblemen. Dit zou komen door de constante verhoging van de hartslag, bloeddruk en overmatige aanmaak van het stresshormoon cortisol.
- Ademhaling: volgens onderzoekzou er een verband zijn tussen astma en angst. Astmapatiënten zouden meer kans hebben op paniekaanvallen dan de algemene populatie. De reden hiervoor kan zijn dat, door de kortademigheid, de angst voor stikken toeneemt. Deze situatie heeft vaak sneller een paniekaanval als gevolg.
- Maagklachten: bij chronische angst gaat het verteren van voedsel moeizamer. Op lange termijn kunnen klachten zoals diarree, een opgezwollen maag, reflux of zelfs verlies van de darmcontrole ontstaan.
- Geheugen: naast dat onze hersenen een grote rol spelen in de psychologische beleving van angst, loopt het geheugen ook gevaar. Doordat ons lichaam zo veel verschillende stoffen aanmaakt, kan het zijn dat er tijdelijk geheugenverlies op de korte- en lange termijn plaatsvindt. Dit kan blijvende gevolgen hebben, maar vaak is de schade tijdelijk.