Twee keer geel is 2 minuten

Hoe gele kaarten zorgen voor mentale veerkracht.

 

Als handbalmoeder van inmiddels 3 zijn we het hele weekend onder de pannen met wedstrijden, zo ook dit weekend. Eerst moest onze Bart spelen en als B speler Die eigenlijk nog eerstejaars c zou moeten spelen hou ik vaak mijn hart vast zo ook gisteren. Hij moest tegen een team uit Bergeijk, grote gasten, maar technisch niet heel sterk en dan komt het lompe vaak om de hoek.

Bart is gemiddeld dik 1-2 koppen kleiner, maar rete snel en dat irriteert de tegenstander, want vaak voor de wedstrijd roepen ze dan oh mogen kleuters ook meedoen ha ha ha. In het begin ging Bart over de flos maar inmiddels is hij daar zo in getraind dat het hem helemaal niks doet. Dus ze starten en Bart onderschept en kan scoren en wordt hij gepakt, dat weet hij en hoppa de tegenstander heeft geel.

Geel zegt in handbal niet veel maar het is een waarschuwing zodat je weet tot hoever je kan en mag gaan, Bart staat weer op en krijgt een vrije worp en weet je die grote gasten weten niet hoe ze een kleinere tegenstander moeten verdedigen dus is het vaak lomp, dus tok daar ging hij weer, tegenstander weer geel. Dit is een moment dat ik als moeder lastig vindt want mijn kinderen zitten onder de blauwe plekken, nu kunnen ze uitleggen dat ze handballen maar op de basisschool ben ik wel eens op het matje moeten komen, goed natuurlijk maar zo klote als moeder.

Deze juf die mij toen vroeg heb ik vervolgens uitgenodigd bij een potje handbal en ze schrok zich de tandjes en snapte meteen waarom Bart bepaalde blauwe plekken had, maar ik wijk af, blijf hangen 😉 Dus inmiddels weer een paar minuten verder en Bart heeft een supermooie break en iemand duwt van de zijkant en hij klettert neer, hij blijft even liggen mijn hart slaat over van de spanning, hij staat op en ik weet als hij die blik heeft doet het pijn maar hij weet waar hij voor handbalt kampioen worden, tegenstander krijgt 2 minuten, dat is het resultaat van twee keer geel.

 

Mentale veerkracht is daarvoor nodig

Nu zal je misschien denken ja wat kan ik hiermee, vervelend dat Bart zoveel blauwe plekken heeft, nou ik hoop veel want ik zal je uitleggen wat dit voor jou kan doen. Want die blauwe plekken loop jij ook op, alleen wat doe je ermee?? Kijk jij naar waar je naar toe wilt gaan? Kijk je verder dan die eerste gele kaart? Of blijf je liggen na de eerste klap? Dit is nergens vervelend bedoeld he, maar de meeste mensen zijn niet meer bestand tegen weerstand, want ze willen dat alles lekker loopt in de flow, smooth, maar wat doe je als er hobbels in de weg zitten? Dat is het mooie aan topsport want dat leren ze daar heel snel want anders is het doei, je wilt niet weten wat er in zo’n veld geroepen wordt en dan zijn dames echt vele malen erger dan de mannen. Als ze daar elke keer van slag door zijn hebben ze geen ruimte meer om gewoon te spelen.

 

De trainer van Bart zegt altijd je weet voor elke wedstrijd dat je geduwd, getrokken en gepakt wordt en als je daar niet tegen kan moet je gaan dammen. Dus als je daarop ingesteld bent valt het nooit tegen en doet het je niets meer, ze leren hoe ze moeten vallen, wat ze moeten doen om de schade zoveel mogelijk te beperken, ja echt ze krijgen valtraining, net als drie keer in de week krachttraining zodat ze fysiek rete sterk zijn, die zoon van mij is 13 en is al reuze gespierd dat hij mij al best kan tegenhouden.

 

Welke training gun jij jezelf hierin???

Als je weet dat je soms twee minuten kan krijgen stop je dan? Nee toch en als je dat twee keer krijgt? Of tot zelfs twee minuten? Nee dan ga je door, want het hoort erbij en ja soms is het echt oneerlijk, maar ja dat hoort erbij, je tijd uitzitten en de volgende keer het anders aanpakken. De eerste twee minuten is een leerschool, de tweede ook maar dat is een extra signaal en als je dan 2 minuten krijgt weet je echt dat het anders moet, maar doe je dat dan ook, ga je weer terug het veld in of denk je ik stop maar want ja ik heb al geel???

 

Doe jij wat je wilt of wat nodig is?

Mijn kinderen schrikken totaal niet meer van een gele kaart of twee minuten, want bij rood is het echt douchen. Als je doet wat je wilt gaat het niet altijd goed, dat is vaak met dezelfde uitwerking als proberen, maar als je doet wat nodig is wil dat niet zeggen dat je onsportief bent maar doet wat er nodig is om te komen waar je naar toe wilt en dat is soms dingen doen die je niet fijn vindt, je mond houden als je geel krijgt, vroeg opstaan om krachttraining te doen om fysiek sterk te worden en te blijven, dat frietje overslaan omdat je een wedstrijd hebt, mentale weerstand is dat te doen wat jouw beter en sterker maakt, ook al is het niet altijd fijn. Want daardoor krijg je een sterkere veerkracht. En als je veerkrachtig bent ben je zowel fysiek en mentaal sterk en dus bestand tegen de weerstand die je zal ervaren in je werk of je privéleven, dan maak je keuzes die goed voor je zijn en waardoor jij je lekker voelt maar vooral sterker.

 

Doen wat nodig is:

Dit kan van alles zijn maar wat je ook doet ben duidelijk naar jezelf en de ander, duidelijkheid is misschien niet altijd fijn maar geeft wel aan wat dus nodig is. Duidelijkheid is dat het helder is voor jou en de ander. Jouw boodschap is dus voor maar een uitleg vatbaar en roept geen twijfel op.

 

Doe je wat nodig is of heb je nog regelmatig dat de stress uit je oren komt?

Om de eerste stap te gaan maken om juist ervoor te gaan zorgen dat je rust in je hoofd en lijf krijgt is duidelijkheid nodig, een keer geel incasseren, doorgaan. Om die stappen te zetten geef ik je de kans om na het invullen van de vitaliteitsscan een uur met mij te sparren hoe jij van stress uit je oren naar rust gaat ook na een gele kaart. Hier kan je de vitaliteitsscan vinden en kan je meteen de afspraak in mijn agenda plannen.